10 July 2012

PAS tinjau kegagalan BN di Sabah

KENINGAU: Kegagalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk melawat ke beberapa sekolah daif di seluruh daerah ini telah menarik perhatian PAS untuk mendekati sekaligus merasai keadaan dan kedaifan yang digembar-gemburkan seperti mana yang telah didedahkan oleh media internet terutama Facebook sejak beberapa bulan lalu.

Antara sekolah yang sempat ditinjau ialah  Sekolah Kebangsaan Tuarid Taud yang hanya 5 kilometer dari Pekan Keningau


Keadaan pondok pengawal yang usang, bangunan yang membahayakan keselamatan serta keadaan yang daif menarik minat beberapa rombongan PAS Malaysia yang diketuai Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Ketua Penerangan PAS Malaysia bersama Timbalan Pengerusi Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) Malaysia, N. Subramaniam serta Ketua Penerangan PAS Sabah, Hisammuddin Sulaiman; Ketua Pemuda PAS Sabah, Lahirul Latigu dan beberapa rombongan lain.

Menurut Datuk Tuan Ibrahim, pihaknya seakan tidak percaya apabila dikatakan harga yang mencecah RM 170,000 untuk satu bangunan berukuran 20 x 20 kaki itu yang akan menempatkan pelajar seramai 30 orang dalam satu kelas.

"Apakah benar kelas sekecil ini bernilai RM170,000 sebagaimana yg dihebahkan," soal Tuan Ibrahim.
DAIF... belajar hanya beratapkan khemah yang disediakan oleh pihak PIBG sekolah
Ada juga kelas sementara yang dibina hasil sumbangan ikhlas guru guru dan inisiatif Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan. Ia dibina untuk menyelesaikan masalah pelajar yang belajar di bawah khemah.

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Sabah, Hisammuddin Sulaiman turut menyelar sikap pemimpin Kerajaan Sabah yang gagal memberikan komitmen dengan kehadiran Perdana Menteri ke Keningau bulan lalu.

“Ini salah satu tempat yang gagal untuk Najib dan pemimpin BN Sabah lain lawati. Ada banyak lagi kawasan-kawasan daif yang ada didaerah ini dan juga Pensiangan.

“Dan, kita akan dedahkan satu persatu,” ujar beliau yang juga Yang DiPertua PAS Pensiangan.

Terdahulu, Datuk Tuan Ibrahim turut dibawa melewati beberapa jalan utama di Sook, Pensiangan yang menghubungkan beberapa buah kampung antaranya Kg. Sinulihan Baru, Kg. Batu Luguyan, Kg. Mansiat dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

 

anakbulan.com. Copyright 2009 All Rights Reserved